BunkerSauna

BunkerSauna

Project description

PROJECT DESCRIPTION
The remnants of World War 2 can still be seen in the landscapes around Norway. While significant in telling the history of a place, the structures themselves are rarely maintained and have become run-down, dark, damp and inhospitable. The BunkerSauna uses one of 5 ammunition storages at Østmarkneset in Trondheim, Norway to show the possibilities of what small changes can achieve, to give our cultural heritage an new function and perhaps invite others to participate in a good evening of Sauna and friendship.

The Bunker is divided into 4 parts. The entrance, which is completely public, marks the Bunker apart from the other 4 and provides a sheltered cooling area for later on. The first room serves as a place for the outer garments necessary for the walk along the Fjord to the Sauna, while the undressing room gives a place to shed the rest of ones clothes before entering the Sauna proper. While entering, the coldness of the bunker is keenly felt, draining warmth from your feet and limbs. In the Sauna, the heat and humidity of the löyly provides a tactile and welcome contrast, only for the body to adjust and soon long for another change – the cool air of the outside.

The bunker itself is cast concrete to which minimal changes have been made. With the exception of a few new bolts, the entire project can be taken apart and the project restored to its original state. The interior walls are made of massive stacked pine, making the interior more acoustically pleasing, as well as providing the necessary separation of hot and cold. The wall has a construction that allows for wood movement without risking the pressure building towards the bunker or the hot air leaking from the Sauna. To ensure thermal comfort, all tactile surfaces were made from planed aspen. The water runs on the floor from the Sauna, through the entrance and all the way to the Fjord. There is no plumbing or electricity installed in the bunker, only the comfort of a live fire.

ABOUT THE COURSE
Design in Context is a masters level course focusing on the effect of context on small scale built structures. The students participate in short, 10-14 day, design and build workshops that in addition to being experimental as educational projects are also real-life permanent projects with real-life clients. The students are expected to make good architecture that will last through their own life spans and that reflect the social, geographical, ecological, cultural and architectural context of the given site.
ABOUT NTNU:
The Norwegian University of Science and Technology (NTNU) in Trondheim represents academic eminence in technology and the natural sciences as well as in other academic disciplines ranging from the social sciences, the arts, medicine, teacher education, architecture to fine art. Cross-disciplinary cooperation results in innovative breakthroughs and creative solutions with far-reaching social and economic impact.

Terms of use for text, images and drawings:
The above text, images and drawings of the BunkerSauna project can be used free of charge to portray the project (in your blog, in an architectural magazine or a book and in other relevant media), the work of any of the authors, in academics and in critique of the work given that the following conditions are met:
– The article or piece you publish needs to specifically mention the tutors and The Faculty of Architecture and Fine Art, NTNU Norway, either in the text or somewhere where it naturally fits your layout or presentation.
– When you publish something using the materials, please notify the authors by email and include where and when the project was published (Blog: URL and date, Magazine: Name, issue, pages and ISBN, Book: Name, author, year, publisher and ISBN). We also appreciate PDFs both before and after publications, free copies for reading, etc.
– The drawings should be credited “Student work / NTNU 2015”
– The images should be credited “Pasi Aalto / NTNU 2015”

The images and drawings can not be sold nor can they be used to endorse a product without prior agreement. By publishing the images you agree to these terms. Should you have any further questions, please do not hesitate to contact pasi.aalto@ntnu.no

Contact details:
Pasi Aalto
Department of Architecture, History and Technology, NTNU
Alfred Getz vei 3
7491 Trondheim

pasi.aalto@ntnu.no
+ 47 98025519

Fact box

Course and project credit: Design in Context 2015, Faculty of Architecture and Fine Arts, NTNU Norway

Architects/tutors: Sami Rintala, Pasi Aalto and Carla Carvalho

Client: Municipality of Trondheim

Budget: NOK 72.000,- / ~7500 €

Design and build time: 10 days

Location: Østmarkneset, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway

Students: Jonas Albæk Christensen, Petur Gretarsson, Orlane Guillouet-Lamy, Frøydis Hegnar, Sondre H. Hilde, Maja Håkansson, Sofia Jernberg, Morten Mathisen, Ashley Menegon, Herwig Peter Pichler, Nikolas Søfting Røshol, Cedric Wehrle and Vegard Forbergskog

Pine Materials: Per Havdal / Norsk Spon AS

Aspen Materials: Geir Roar Lilleflør / Meråker

Oven: Harvia 20 ES Pro (from Sunwind.no / Harvia)

Images

BunkerSauna 2015 by NTNU TrondheimBunkerSauna 2015 by NTNU TrondheimBunkerSauna 2015 by NTNU TrondheimBunkerSauna 2015 by NTNU TrondheimBunkerSauna 2015 by NTNU TrondheimBunkerSauna 2015 by NTNU TrondheimBunkerSauna 2015 by NTNU TrondheimBunkerSauna 2015 by NTNU TrondheimBunkerSauna 2015 by NTNU TrondheimBunkerSauna 2015 by NTNU TrondheimSite planFloor_Plan_1_50AXO_logsAXO_walls_floorSectio A-A_1_50Section B-bSection_C-cSections reference