TYIN Tegnestue Architects

 All photos ©  Pasi Aalto

The new sanitary building houses the basic needs of the orphanage; the toilets, personal hygiene facilities and laundry. The internal structure was already built and became the framework for the project.

The most intimate functions are located within the two plastered concrete masses. The central zone contains concrete containers for bathing and opens out towards the vast teak plantation. The bathing area is only partly privatized, adapted to Karen culture. A tilted facade of bamboo covers the front of the building and creates a passageway, connecting the two functions together.

A huge challenge in this project was the sewage, which has to be dealt with on-site. The drainage system has to be able to cope with large amounts of water during the rainy season. The existing sanitary facilities at Safe Haven Orphanage were narrow, dark and have concrete flooring that accumulated water and dirt. With this bathhouse we have tried alternative solutions that hopefully will be an important asset in the future development in the district. Gravel and wooden floors are easy to keep clean and dry, using layers of stone and gravel drains all wet rooms. The waste from the toilets passes through pipes buried in the ground.

The climate of northern Thailand makes good personal hygiene essential to prevent diseases, especially for small children. With this bathhouse TYIN wanted to create well functioning and dignified facility for personal hygiene.

 

Location: Ban Tha Song Yang, Thailand
Client: Safe Haven Orphanage
Project: Bathhouse
Cost: 22 500 NOK / 2 979 EUR
Building period: 12th – 29th January 2009
Area: 61 m2
Built by: TYIN tegnestue and local workers

Architects:
Andreas Grontvedt Gjertsen
Yashar Hanstad

Contact / Tyin Tegnestue / post()tyintegnestue.no

Leave a Reply